top of page

STEMMING

Hout werkt. Zeker wanneer het afkomstig is van bomen die de zware omstandigheden van het stadse leven hebben ondervonden. Waar stadshout vaak een spannender uiterlijk heeft dan de “foutvrije”
fijnhouthandel-variant bevat het ook letterlijk meer spanning. Dit zorgt ervoor dat het moeilijker te bewerken is. Nadat een stadsboom gekapt is wordt deze in planken gezaagd en minimaal een half jaar te drogen gelegd. Wanneer het hout zoveel mogelijk uit is gewerkt wordt het geschaafd, gezaagd en geschuurd.

Vervolgens wordt het hout afgewerkt
met een kindvriendelijke en natuurlijke samenstelling van bijenwas en lijnzaadolie.

Zelfs na dit lange proces blijft er spanning achter in het hout. Gecombineerd met veranderingen in luchtvochtigheid zal je kalimba, net als een gitaar, in de loop van de tijd onstemmen. Met behulp van de stemhamer en een stem app op je telefoon kan je jouw kalimba binnen no-time weer in het gareel krijgen. Door het uiteinde van de metalen lamellen aan de onderkant zachte tikjes te geven maak je deze korter, met verhoging van de frequentie als resultaat. Andersom zorgen tikjes op
de kopse kant voor een langere lamel en een lagere noot. Aan de binnenzijde
vindt je de stemming van jouw kalimba en suggesties voor andere stemmingen die
je kunt uitproberen.

C majeur

Deze opgewekte toonladder in C is de standaard stemming van westerse kalimba's en is perfect voor hetspelen van bekende popliedjes.

Stadsnoten-Stemming-Cmajeur.png

B harmonisch mineur

De klank van harmonisch mineur wordt vaak geassocieerd met muziek uit het Midden-Oosten. Deze stemming leent zich uitstekend voor sfeervolle improvisatiesessies. 

Stadsnoten-Stemming-Bharmonischmineur.png

A freygish

De freygishe toonladder is afkomstig van Oost-Europese Klezmer muziek. Deze spannende stemming is ideaal wanneer je op zoek bent naar een laag en avontuurlijk geluid.

Stadsnoten-Stemming-Afreygish.png
bottom of page